Starity

Filmek, amelyeket hazánkban forgattak

2012. szeptember 22. 10:10   |   Szerző: Dorothy6

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentős adókedvezmények, képzett szakembergárda, valamint szép tájak és épületek. Mindezek fontos szerepet játszanak abban, hogy hazánk már több éve számos nemzetközi filmprodukció készítésének ad otthont. Cikksorozatunk első része csokorba szedi azokat az ismertebb alkotásokat, amelynek több jelenetét is fővárosunkban vették fel.

hirdetés
Filmek, amelyeket hazánkban forgattak

Napjainkban ugyan egymást váltják a hollywoodi sztárok Budapest utcáin, de hazánk népszerűsége nem mostanában kezdődött a filmes produkciók terén. Már a 90-es években is nagy nevek látogattak el hazánkba, hogy a rendezők által megálmodott film főbb jeleneteit nálunk vegyék fel. Ha a fővárosban forgattak, egyes esetekben megtartották Budapest nevét a cselekmény helyszíneként is, máskor viszont Berlinként, Párizsként, Londonként vagy éppen Buenos Airesként tündökölt a filmvásznon. Nézzük, mely filmes produkciók esetében forgott hazánkban a kamera.

1. Evita

A filmek bemutatását egy régebbi alkotással kezdjük, mely elsősorban a filmmusicalt kedvelők számára lehet ismerős. Ez a mű nem más, mint a korszak egyik szuperprodukciójaként elkönyvelt, 1996-ban forgatott Evita. A film Andrew Lloyd Webber világhírű musicalje alapján készült, Alan Parker rendezésében. A film Juan Perón, akkori argentin elnök feleségének, Eva Perónnak életét mutatja be, akit napjainkban is egy egész ország imád és tisztel. Az adaptáció olyan híres neveket vonultat fel, mint Madonna, Antonio Banderas vagy Jonathan Pryce. Az életrajzi mű egyes jeleneteit Budapesten forgatták: többek között az Andrássy út, a Keleti pályaudvar, a Szabadság tér és a Néprajzi Múzeum is argentin helyszínekként jelentek meg a filmben. Sőt, a főváros klasszicista építményei olyannyira magával ragadták a stábot, hogy több kulcsjelenetet is itt vettek fel, Buenos Aires helyett.

Madonna, a Don't Cry For Me Argentina éneklése közben

2. Kémjátszma (Spy Game)

2001-ben két szupersztár, név szerint Brad Pitt és Robert Redford is hazánkba látogatott, hogy a Tony Scott által megálmodott Kémjátszma című film néhány jelenetét leforgassák. A mára már feledésbe merült krimiben a hidegháborús időket megélt Kelet-Berlinként láthatjuk viszont fővárosunkat. A Felvonulási téren egy élethűen reprodukált berlini határátkelőhelyet húztak fel, de emellett más, a magyar közönség számára ismerős helyszínek is feltűntek: többek között a Duna-part és a Zsinagóga. A rendező nyilatkozata szerint azért döntöttek Budapest mellett, mert jobban hasonlít az 1975-ös Berlinre, mint a mai német főváros.


Robert Redford és Brad Pitt, háttérben a Zsinagóga egy részlete

3. München (Munich)

A méltán sikeres amerikai filmrendező, Steven Spielberg a Jurassic Park és az Indiana Jones-filmek után egy komolyabb témájú produkcióval rukkolt elő 2005-ben. A részben Magyarországon forgatott nagyszabású alkotás, a München egy megtörtént eseményt feldolgozó történelmi thriller, Eric Bana és Daniel Craig főszereplésével. A film az 1972-es müncheni olimpiai játékokon történt terrortámadást, és az utána következő izraeli megtorlást dolgozza fel. Spielberg filmjében Budapest több európai fővárosként is megjelenik. Az Operaház környéke Rómát és Párizst, a Puskás Ferenc Stadion Münchent, a Madách tér pedig Londont jelenítette meg a filmvásznon. Sőt, mindezek mellett Csepelen szomszédos országunk Ausztria, a Szabadság téren pedig maga Svájc elevenedett meg.

Jelenet a filmből, háttérben az Országház

4. Max

Bár hamar eltűnt a süllyesztőben, mégis érdemes megemlíteni a 2002-ben készült Max című filmdrámát. Azon történelmi témájú produkciók közé tartozik, amelyek középpontjában maga Hitler áll, de nem a sokak számára ismert diktátorként jelenik meg, hanem egy háborút megjárt festőként. A film Adolf Hitler és a szintén festőművész Max Rothman barátságát dolgozza fel, akik egy galéria megnyitásán találkoznak. A Menno Meyjes által rendezett film főszerepeit John Cusack és Noah Taylor kapták. Ebben a filmben sem a számunkra jól ismert Budapest képe tárul elénk, hanem az első világháború utáni Berliné. Viszont magyar vonatkozásnak tekinthető, hogy több hazai színészünk is feltűnik a vásznon. Kulka János például egy tehetős műgyűjtőt, Stohl András egy katonatisztet, Hernádi Judit pedig egy gondnoknőt alakít.

John Cusack egy budapesti utcán

5. Amerikai rapszódia (An American Rhapsody)

Összeállításunkat egy igazi magyar és nemzetközi sztárparádét felvonultató filmmel, a 2001-ben forgatott Amerikai rapszódiával zárjuk. A mű több szempontból is kötődik hazánkhoz: egyrészt a forgatások jó része Los Angeles mellett Budapesten zajlott. A filmvásznon többek között viszontláthatjuk a 2-es villamost, a Lánchidat és a Duna-partot is. Másrészt pedig a film rendezője, a magyar-amerikai családból származó Gárdos Éva, akinek a történetét maga a film dolgozza fel. Pozitívumként érdemes továbbá megemlíteni, hogy a magyar rokonság miatt Budapest is a saját nevén szerepel a filmben. A külföldi színészek közül Scarlett Johansson és Nastassja Kinski, a hazai repertoárból pedig többek között Bánfalvy Ágnes és Seress Zoltán erősítik a stábot.


Scarlett Johansson a Lánchídon sétál

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek