Starity

5 metálzenekar, ami többre vihette volna

2016. november 07. 07:07   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk előző részében már olvashattatok öt zenekarról, melyek ugyan már feloszlottak, ám mégis hatalmas hírnévre és számos rajongóra tettek szert pályafutásuk során.

hirdetés

1. Arven

A zenekart 2006-ban alapította Anastasia Schmidt gitáros és dalszerző. Az együttes eleinte egy teljesen nőkből álló formáció volt: Lena Yatsula, Ines Thomé és Carina Hanselmann énekesnő alkotta. 2009-ben tagváltás történt a csapatban, ugyanis távozott a basszusgiráron játszó Lisa Marie Geis, akinek helyét Eve Kreuzer vette át, nem sokkal később pedig egy férfival bővült a banda Till Felden dobos személyében.

2011-ben debütált első lemezük, a Music of Light, amelyet 2013-ban követett második és egyben utolsó korongjuk, a Black is the Colour. 2015-ben bejelentették, hogy Ines elhagyja az együttest, majd ezt követően már feloszlásukat közölték a nagyérdeművel.

2. ReVamp

A csapatot Floor Jansen (ex-After Forever, Nightwish) alapította 2009-ben, miután váratlanul feloszlott előző zenekara, az After Forever. A zenekar első lemeze, a saját magukról elnevezett ReVamp 2010-ben jelent meg – ráadásul elsöprő sikereket ért el világszerte.

A zenekar egészen 2012-ig tunézott első lemezével, majd bejelentették, hogy ismét stúdióba vonulnak felvenni második albumukat. Egy évvel később már a boltok polcaira is került Wild Card nevezetű anyaguk, ami Floor elmondása szerint az egyik legerősebb és legsúlyosabb lemez lett, amit valaha is készített. Az énekesnő nem túlzott fenti kijelentésével, ugyanis a korong azonnal elnyerte a nagyérdemű kegyeit, mindazonáltal Floor ezúttal nemcsak tiszta- és operai hangszínen énekelt, hanem immáron a hörgést is alkalmazza énektechnikájában.

A ReVamp 2014-ben jelentette be, hogy hosszas szünetet tartanak, mivel időközben Floor csatlakozott a Nightwish-hez –  így nem tudna két együttest egyszerre fenntartani –, és mivel a progresszív metalt játszó formáció 100%-os odafigyelést igényel. Néhány hónapja egy esetleges harmadik album elkészüléséről adott hírt Jansen, de ez sajnos már nem fog megvalósulni, ugyanis szeptember 29-én hivatalosan is bejelentették: a ReVamp feloszlik.

3. Stream Of Passion

A zenekart 2005-ben alapította Arejen Lucassen és Marcela Bovio énekesnő. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Alejandro Millán billentyűs, Lori Linstruth gitáros, Davy Mickers dobos és Johan van Stratum basszeros. Embrace the Storm címen jelent meg első lemezük, melynek összes dalát Marcela írta. Egy évvel később piacra dobták első DVD-jüket is Live in the Real World címen, melynek különlegessége abban áll, hogy Arjen másik két projektjével, az Ayreonnal, valamint a Star One-nal  közösen léptek fel.

2007-ben az együttes alapító atyja, Arjen kilépett a formációból, majd ezt követően a csapat többi tagja is távozásra kényszerült. A teljesen új felállású zenekar 2009-ben adta ki második albumát, a The Flame Withint, melyet 2011-ben követett a Darker Days. 2012-ben kezdtek el dolgozni legújabb stúdiólemezükön, ami végül 2014-ben jelent meg A War of Our Own címen.

A Marcela Bovio vezette együttes idén áprilisban közölte a rajongókkal, hogy tizenegy év közös zenélés után a feloszlás mellett döntöttek, így jelenleg is búcsúturnéjukkal járják a világot, hogy kellőképpen el tudjanak búcsúzni. Mindezeken túl elárulták azt is, hogy búcsúzásuk jeléül egy DVD-t is kiadnak majd, amely a Momento elnevezést kapta és november 25-én kerül a lemezboltok polcaira.

4. Theatre of Tragedy

Az együttes 1993-ban alakult Norvégiában. A csapat akkoriban saját stílust alkotott meg, a Beauty and the Beastet (szépség és szörnyeteg), egyesítve ezáltal a férfi basszust (kiegészítve a death metálra jellemző hörgéssel) és a női szopránt. A zenekar első énekesnője Liv Kristine (ex-Leaves' Eyes) lett, aki eredetileg csak egy szám erejéig kölcsönözte volna a hangját.

Első lemezüket 1995-ben adták ki Theatre of Tragedy néven, de  a másodikra sem kellett sokat várni, ugyanis egy évvel később már a boltok polcaira került Velvet Darkness They Fear nevezetű korongjuk.

1998-ban jelent meg harmadik albumuk, amely az Aégis elnevezést kapta és hatalmas sikereket ért el világszerte. A 2000-ben kiadott Musique egy éles váltást hozott magával az együttes stílusában, a korábbi albumaikra jellemző zúzós gitártémákat és a 17. századi angol nyelvhasználatot felváltották az electropop és az indusztriális metálelemek. A váltás ugyan új rajongókat is hozott, a régiek közül azonban sokan elpártoltak tőlük. 2002-ben jelentették meg Assembly névre keresztelt albumukat, amely egyben az utolsó is volt Livvel a fedélzeten.

Az énekesnőt kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva távozásra szólították fel, így az ő helyét Nell Sigland vokalista vette át, aki a 2004-es és 2005-ös turnéjuk alkalmával mutatkozott be a közönségnek. 2006-ban már új lemezük is meghódította a világot a Storm képében, majd ugyanezen a néven egy kislemezt is megjelentettek. 2009-ben hivatalosan is megerősítették a hetedik album, a Forever Is the World érkezését, ami végül szeptemberben jelent meg és leginkább az Aégis jegyeit viselte.

Egy speciális lemez kiadás is érkezett az együttes háza tájáról, ami az Addenda címet kapta, és amely egy átdolgozott, illetve kiadatlan számokat tartalmazó EP-t is magába foglalt. Nem sokkal később a Metal Mind Productions bejelentette, hogy újra kiadják a Musique és az Assembly nevezetű albumokat – felújított hanggal és bónusz számokkal kiegészülve. 2010-ben viszont a norvég csapat családi okora hivatkozva hivatalosan is bejelentette: nem folytatják tovább a közös zenélést.

5. UnSun

A lengyel formációt 2006-ban alapította Maurycy "Mauser" Stefanowicz gitáros és felesége Anna "Aya" Stefanowicz énekesnő Unseen néven. A zenéjükre leginkább a Lacuna Coil, a Nightwish, az Evanescence, a Within Temptation, valamint a The Gathering stílusa volt a legnagyobb hatással. 2008-ban dobták piacra első albumukat, ami a The End of Life elnevezést kapta. Miután első korongjuk meghozta számukra a várt sikert, hamar elkezdtek dolgozni második lemezükön, ami végül 2010 júniusában debütált Clinic for Dolls címen.

A csapat egy évre rá már a második albumán kezdett dolgozni, amikor szomorú hírrel szolgáltak rajongóiknak: az énekesnő beteg. Mint az később kiderült, Aya 2012 óta hangszálproblémákkal küzd, így nem csak az ének-, de a beszédhangja is eltűnt. Férjével, Mauserrel orvosról orvosra, kezelésről kezelésre jártak. 2014 áprilisában még úgy tűnt, állapota javul, ám sajnos nem így lett.

Az énekesnő az elmúlt két évben csak gondolni tudott az éneklésre, de a kreativitása már rég megrekedt, egészségügyi állapota pedig továbbra is romlott: betegsége idegrendszeri alapú, és még a séta vagy egyéb mozdulatok is óriási fájdalmakkal járnak neki. Aya továbbábra is kezelésekre jár, de szóba került egy esetleges műtét is. Mindezek fényében a vokalista úgy döntött, hogy elbúcsúzik az UnSun zenekartól, ezért megköszönte mindenkinek az elmúlt évek élményeit és elárulta azt is, hogy mennyire szeretett a zenekar része lenni.

Cikksorozatunk előző részei:

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek