Starity

Kegyetlenség a tanulók számára a koránkelés

2013. április 25. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezt állítja legalábbis egy brit idegsebész, akit rögtön agyhalottnak neveztek kijelentése miatt. Kutatásában azonban mindent tisztáz.

hirdetés
Kegyetlenség a tanulók számára a koránkelés

A londoni UCL Academyn már bevezették a későbbi időpontokban kezdődő tanrendet, más intézmények még ülnek a döntésen – de miért kellene később kelniük a diákoknak? Erre adott magyarázatot egy brit idegsebész.

Az emberek alvásigénye – akárcsak a legtöbb emlősnél – a korral változik. Amint a pubertáskorba lépnek a fiatalok, a lefekvés és felkelés ideje tolódik – és egyáltalán nem a lustaság a bűnös! – egészen 19,5–20 éves korukig (nőknél, a férfiaknál 21-ig). Amint viszont elérjük az 55. életkort, megközelítőleg két órával korábban ébredünk, mint fiatal társaink. Ez azt jelenti, hogy a diákoknak a reggeli, hétórás ébresztő felér egy ötórás keléssel annak, aki már túl van az ötvenen.

Ez a rendszer csak egy kis része a problémának, hiszen bele kell vennünk azt is, hogy a fiatalok egyre több időt töltenek a számítógép, okostelefonjaik babrálásával, filmeket néznek, videojátékokat nyúznak, gyakran ezek használatakor el-ellopnak egy-egy órát az alvásidőből. Viszont még így is ki tudnák magukat pihenni, ha mellőznék a korai iskolakezdést – olvasható a tanulmányban.

Mary Carskadon szerint a tanulóknak kilenc órára van szükségük ahhoz, hogy teljesen kialudják magukat, de egy liverpooli intézményben végzett felmérés szerint a diákok átlagosan öt órát alszanak és gyakran elbóbiskolnak az órák alatt.

A Monkseaton High School már bevezette a tíz órai iskolakezdést 2009-ben, habár a két órával későbbi kelés nem elegendő. Ahhoz, hogy kipihentebbek legyenek, a tanulóknak is komolyan kell venniük az alvásidő betartását. Az alvás nem luxus, de egy alapvető biológiai szükséglet. Ha te is magadra ismertél és szeretnél változtatni, korábbi cikkeinkben választ kapsz arra, mi tart ébren éjjelente és mik az egészséges alvás titkai.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek