Paullina Simons: A bronzlovas /The Bronze Horseman/
Ez a könyv az év utolsó napjaiban is felküzdötte magát az idei kedvenc könyveim listájára, amit lejjebb meg is osztok veletek.
Először is, el kell mondanom, hogy egy 870 oldalas könyvről beszélünk, ami egy trilógia első része, de tudtommal csak ez van magyar nyelvre lefordítva. Idén jelent meg, de 2001-es, egyébiránt, egy hatalmas korpuszú, monumentális regény, mondhatni eposz. Nem vagyok tőle elájulva - de csak azért nem, mert erre számítottam, ettől ezt vártam, és nem csalódtam. Egy gyönyörűen szőtt szerelmi történetet kapunk, és tömény történelmet (tekintve, hogy a könyv legnagyobb része a második világháborúban, a Szovjetunióban játszódik, bemutatja a 872 napos Leningrád ostromát, az éhezést, hideget, holtakat, kannibalizmust, a nyomort, a reménytelenséget, és fontos csatákat is.)
Egyszerűen, tárgyilagosan viszonyul hozzájuk, mégis az egész könyvet belengi egy végtelenül nyomasztó érzés.
Nagy hatású könyv, ez a legjobb szó rá.
Hihetetlen.
Egyértelműen azt gondolom, hogy nagyobb figyelmet kéne kapnia. Mindenkinek bátran ajánlom, és senkit ne riasszon vissza a végtelen oldalszám, hiszen annyira olvastatja magát, annyira visz magával, hogy könnyedén el lehet olvasni akár három nap alatt is.
Gyakran él iróniával, vagy pici humorral, ami jót tesz neki, és bár nyomasztó, a két szerelmes főszereplő középpontba állításával egyáltalán nem válik olvashatatlanná, szenvedélyes. Nyelvezete sem nehéz, és itt megmondanám őszintén, hogy szerintem vannak vesszőhibák a magyar kiadásban, de természetesen nem ez a lényeg.
Van benne térkép is, ami néha jól jön. Szóval, ez a könyv végleg megtanította nekem, hogyha egy bongyor hajú nő nekilát megírni valamely felmenője szerelmi történetét, abból a legjobb könyvek születhetnek meg. (Az első ilyen számomra
A cipész felesége volt, és
A bronzlovast azért mertem megvenni, mert sok hasonlóságot fedeztem fel, és ezért vártam egy ilyen lenyűgöző történelmi-romantikus regényt, amit meg is kaptam.)
Még valami, szerintem gyönyörű a borító is, és ez a könyv benne van az Arany pöttyös könyvek krémjében. A cím jelentőségét nem akarom elspoilerezni, de nagyon jó a címválasztás is.
A 10 legjobb könyv/könyvsorozat, amit idén olvastam
1. Adriana Trigiani: A cipész felesége
2. Sophie Jordan: Firelight, Vanish, Hidden (Firelight vagy Tűzláng-trilógia)
3. Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógia
4. Paullina Simons: A bronzlovas
5. Kate Morton: A tóparti ház
6. Jodi Picoult: Magányos farkas
7. Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért
8. Nataša Dragnić: Minden nap minden órájában
9. Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
10. Stephenie Meyer: A vegyész
Ezek nagy részéről már írtam ebben a topikban, ha valamelyik felkeltené érdeklődéseteket.